This is Africa

This is Africa

Om bloggen

Har ni någonsin deltagit i eller hört en konversion där dessa meningar utbyttes:

Person 1: Har du varit i Afrika?
Person 2: Nej.... eller... ja... alltså, jag har varit i Egypten (eller Tunisien, eller Marocko)....

Egypten ligger i Afrika. Så tillvida att Egypten tillhör världsdelen och kontinenten Afrika. Men i mångas uppfattning är Egypten inte Afrika. I alla fall inte det "riktiga Afrika". Vad är då Afrika, egentligen?

Kartor över Afrika

AfrikaPosted by David Lenefors Mon, November 16, 2015 12:59:12
Kartan ovan är ritade med den klassiska Mercators projektion vilken skapar en platt karta kontinenter och länders proportioner skiftar kraftigt beroende hur nära ekvatorn eller polerna de är. Allt som ligger nära polerna (t.ex. Kanada och norra Skandinavien) blir mycket större än det egentligen är och det som ligger när ekvatorn blir mycket mindre än det egentligen är. Afrika som till stora delar ligger mellan vändkretsarna blir väldigt litet på denna typ av karta.

Kartan ovan här är ritad med Gall-Peters projektion. Denna kartprojektion gör att formerna på kontinenter och länder blir förvrängda men storleken blir korrekt. Som ni kan se är skillnad på storlek på Afrika (och för den delen Skandinavien) mellan Mercotors projektion och Gall-Peters projektion enorma. På en karta i Gall-Peters projetion framgår tydligt hur stort Afrika egentligen är.

När det handlar om kartor är det viktigt att vårt perspektiv och vår syn på världen med Europa på "ovansidan" och Australien, Sydamerika m.m. på "undersidan" inte handlar om annat än att de kartor över världen vi normalt sett använder utvecklats framförallt i Europa. Vi har därför valt att placera Europa överst men en världskarta skulle lika bra kunna se ut som ovan.

Hur stort är Afrika, egentligen?

Så om klassiska kartor visar fel, dvs. visar Afrika som mycket mindre än vad det egentligen är, hur stor är då Afrika, egentligen?

Afrikas landyta är drygt 30 000 000 kvadratkilometer vilket är nästan tre gånger så stort som Europa (lite drygt 10 000 000 kvadratkilometer) och nästan dubbelt så stort som Sydamerika. Afrika är större än USA, Kina, Japan, Västeuropa, Östeuropa, Indien och Mexiko tillsammans.

Lite jämförelser
Flygsträckan Stockholm-Alexandria (Egypten) är cirka 3 260 kilometer. Sträckan Alexandria-Kilimanjaro (cirka halvvägs genom Afrika från Alexandria) är 3 900 kilometer.

Det innebär att om ni flyger från Stockholm till Kilimanjaro är ni inte ens halvvägs när ni flyger in över Egypten.

Flygsträckan Alexandria-Rovaniemi är cirka 3 940 kilometer. Varför är det intressant kanske ni nu frågar er? Mest för att Rovaniemi sägs vara hem till jultomten och jag gillar slutsatsen att:

Afrika är så stort att halvvägs genom Afrika är lika långt som från Saharaöknen till jultomten.